Девальвація гривні – це результат непрофесійних дій керівництва НБУ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?» повідомив завідувач сектору досліджень глобальної економіки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Шаров.

«Дії НБУ цього року – це велика окрема тема. Але, на жаль, у нас немає центрального банкіра, тому немає монетарної політики», - сказав Шаров.

Також він зазначив, що курс гривні не повинен бути вищим 12 за долар.

Об'єктивно курс мав зупинитися на рівні 10 грн за долар. А 12 грн – це вже з урахуванням війни та суб'єктивних чинників. «Те, що курс опустився нижче – це результат непрофесійних дій НБУ, який не вжив необхідних заходів учасно. Тільки зараз регулятор намагається впровадити їх», - констатує він.

«Зараз ми перебуваємо в ситуації атономіки - військової економіки, яка вимагає надзвичайних дій. У рамках нинішнього законодавства можна було обмежити відтік депозитів і так звані спекуляції. Я кажу «так звані», тому що це звичайна реакція ринку на те, що відбувається. Це нормальна реакція громадян – забрати депозити, а олігархів – вивезти валюту з країни. Якщо ви не знали – ідіть і сядьте за підручники, а потім ідіть працювати старшим економістом», - порадив Шаров.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88