Демаркація державного кордону в односторонньому порядку призведе до прикордонних конфліктів. Таку думку висловив ForUm'у директор Центру політичних досліджень Михайло Погребинський, коментуючи намір української влади провести демаркацію українсько-російського кордону без участі Росії.

«Процес демаркації передбачає спільну роботу сторін. Якщо якась з них займається "малюванням" свого розуміння кордону без погодження з іншою стороною, то це загрожує прикордонними конфліктами. Український уряд ніяк цим не переймається і вважає, що гірше вже не буде», - зазначив політолог.

Погребинський підкреслив марність даного заходу.

«Частину території кордону український уряд не контролює, а там, де контролює, хоче намалювати цю межу. Це просто марна праця. Для себе щось умовно і можна "намалювати", але поки не домовилися з росіянами, ця межа буде виглядати абсолютно умовною. І вони, і наші будуть порушувати», - пояснив політолог.

«Багато дій і рішення, які приймає український уряд, носять віртуальний характер», - сказав Погребинський.

Нагадаємо, 19 листопада Кабінет Міністрів схвалив з правками проект указу Президента Петра Порошенка про односторонню демаркацію кордону з Росією.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом