Член комітету у закордонних справах палати представників США Стів Стокман звернувся до Дослідницької служби конгресу США з проханням розслідувати факти корупції і махінацій з держкоштами в Україні. Про це йдеться в його зверненні.

«Сполучені Штати надають Україні гранти і кредити, в той час як поширюються відомості про корупцію в українському уряді і поза ним. Звучать звинувачення на адресу Національного банку України. Рада Європейського союзу ввела обмежувальні заходи щодо 18 колишніх міністрів і посадових осіб, яких вважають причетними до розкрадання держкоштів», - зазначає Стокман в листі, повідомляє «РБК-Україна».

Зокрема, конгресмен апелює до інформації, що з'явилася в ЗМІ, про махінації колишніх українських чиновників з валютними ОВДП. Ті вкладали викрадені з держбюджету кошти в державні цінні папери, купуючи їх через посередника в «Ощадбанку». Права вимоги за цими ОВДП потім передавалися офшорним компаніям. В деяких угодах брокером виступала компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), співвласником якої в той час була нинішня глава НБУ Валерія Гонтарева. Сума операцій з валютними ОВДП становила близько 300 млн дол., тоді як загалом валютних облігацій було продано приблизно на 1 млрд доларів.

Відповідно до заяви Стіва Стокмана, Дослідницька служба конгресу повинна вивчити всі факти і дані про масштаби корупції в Україні. За підсумками розслідування там сформулюють рекомендації щодо мінімізації ризиків корупції.

На думку експертів, якщо факти махінацій з державними цінними паперами та причетність до них пов'язаного з головою НБУ брокера підтвердяться, це може призупинити подальшу співпрацю між країнами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом