Державний «Ощадбанк» продовжить працювати на територіях, підконтрольних ДНР і ЛНР, принаймні до початку грудня. Про це йдеться в офіційній заяві керівництва банку.

«Звертаємося до всіх українських громадян, які перебувають на окремих територіях в районі проведення операції в Донецькій і Луганській областях: «Ощадбанк» не кине вас напризволяще», - йдеться в повідомленні банку.

За даними керівництва банку, основні його відділення в Донецьку, Луганську та інших великих містах, підконтрольних НЗФ, будуть працювати «принаймні» до 1 грудня 2014 року. Після цього основний український державний банк має намір розробити порядок вільного доступу до його послуг та посилити роботу своїх відділень у прифронтових районах Донбасу.

Цю інформацію «Ощадбанку» підтвердили і терористи. Сьогодні глава адміністрації Донецька Ігор Мартинов заявив, що в місті продовжують роботу 109 відділень «Ощадбанку». «На сьогодні в місті працюють 109 відділень «Ощадбанку», в касах яких можна здійснити комунальні платежі. Ці гроші не йдуть з Донецька, а спрямовуються комунальникам, що дає можливість виконувати необхідні роботи з експлуатації та відновлення об'єктів міського життєзабезпечення»,- повідомив Мартинов.

У Луганську, незважаючи на прямі заборони керівництва держави, «Ощадбанк» може продовжити працювати і після початку грудня, але вже під виглядом національного банку ЛНР. Як повідомив прем'єр-міністр самопроголошеної республіки Геннадій Ципкалов, ЛНР планує запустити власну банківську систему на базі українського «Ощадбанку», і сьогодні йде процес, повідомляє «УНІАН».

Ще 4 листопада Президент України Петро Порошенко підписав указ, який вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях». Згідно з указом, постанова уряду №595 від 7 листопада 2014 року вимагає переведення всіх державних організацій і бюджетних установ з територій, контрольованих незаконними збройними формуваннями в Луганській і Донецькій областях, на підконтрольні Києву території.

Переважна більшість українських банків припинили роботу на контрольованих НЗФ територіях ще влітку згідно з запровадженим НБУ з 24 липня надзвичайного режиму роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях, однак розташовані там відділення «Ощадбанку» продовжували роботу. За свідченням учасників ринку, в Донецьку відділення і банкомати «Ощадбанку» продовжують інкасувати і працювати по сусідству з компаніями, які перейшли на обслуговування в цей держбанк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34