Золотовалютні резерви України скоротилися до шестирічного мінімуму, в той час як Росія скуповує золото, поповнивши свої запаси до рівня більшого, ніж за останні 20 років.

Про це пише Bloomberg.

«Україна в минулому місяці скоротила запаси злитків приблизно на 35 відсотків до 26,1 метричних тонн, як показали дані на веб-сайті Міжнародного валютного фонду, - пише видання. - Росія до кінця жовтня збільшила запаси на 1,6%, до 1,168,7 тонн».

Видання зазначає, що золотовалютні запаси України тануть, оскільки бої в Донецькій і Луганській областях уповільнюють економіку і послаблюють гривню. «Країна, яка за останні два роки по квітень включно додала до фонду близько 14,9 тонн золота, в минулому місяці, коли ціни підійшли до чотирирічного мінімуму, продавала метал», - зазначає видання.

Продаж 14,3 тонн в минулому місяці, який оцінюється приблизно в $562 600 000 виходячи з середньої ціни у жовтні, призвів до найнижчого показника запасів з лютого 2008 року.

За інформацією видання, за загальним ціноутворенням, дорогоцінні метали з негайною здачею подешевшали в цьому році на 0,3%, до $1 198,45 за унцію в Лондоні. Ціни, які в середньому становили $ 1 223,10 у жовтні, 7 листопада досягли чотирирічного мінімуму в $1 132,16.

В той час коли Україна продавала своє золото, Росія купила майже 20 тонн. За словами губернатора центрального банку Ельвіри Набіуліної, Росія в цьому році купила близько 150 тонн. Це означає, що ще близько 15,7 тонн були куплені в листопаді. Країна з 2005 року збільшила свої золотовалютні резерви втричі і зараз володіє, за даними МВФ, найбільшими резервами з 1993 року.

Видання підкреслює, що Центральні банки по всьому світу додають золото в резерви після зниження запасів протягом приблизно двох десятиліть з кінця 1980-х років. Міжнародні закупівлі в цьому році складають від 400 до 500 тонн, заявила минулого тижня Світова рада по золоту, базована в Лондоні.

За даними МВФ, у жовтні Казахстан, Азербайджан, Білорусь і Маврикій поповнили свої запаси золота, в той час як Мексика скоротила запаси.

МВФ заявляє, що Україна востаннє продавала метал у травні, маючи рекордні показники запасів у 42,9 тонн у квітні. Сума запасів на поточний момент становить приблизно 0,1% від світових запасів центробанків.

Сумарні запаси іноземної валюти України впали в жовтні до $ 2,6 млрд - це найнижчий рівень з березня 2005 року. Влада допомагала державній компанії НАК «Нафтогаз України» повернути єврооблігації, а також допомагала фінансувати імпорт природного газу з ЄС, пише видання.

Аналітик AnandRathi Commodities Ltd. у Мумбаї Абхішек Чинчалкар, вважає, що через напруженість у відносинах між Україною і Росією запаси продовжать скорочуватися.

Нагадаємо, з кінця 2010 року по початок 2013 року, коли головою Нацбанку був Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонн до 35,5 тонн. Вартість всього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тоннами золота.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30