Приєднання Фінляндії до НАТО, без сумніву, завдало би шкоди її відносинам з Росією. Таку думку висловив в інтерв'ю газеті Washington Post фінський президент Саулі Ніїністе.

«Абсолютно очевидно, що, якщо Фінляндія приєднається до НАТО, це, без сумніву, завдасть шкоди нашим відносинам (з Росією. - Ред.)», - сказав він.

«Я не проти НАТО. Я вважаю це (вступ. - Ред.) можливим», - повідомив глава держави. На його думку, в цьому питанні має існувати свобода вибору.

Він також стверджував, що 20 років тому приєднання до Північноатлантичного альянсу стало би для Фінляндії «легким кроком», оскільки «Росія в той час була дуже слабкою». Раніше про те, що фіни могли увійти у військовий блок ще у 1995 році, неодноразово заявляв прем'єр-міністр країни Александер Стубб.

Фінський міністр закордонних справ Ерккі Туоміойя в інтерв'ю американському виданню, у свою чергу, повідомив, що питання вступу Фінляндії до Альянсу навряд буде порушене під час парламентських виборів, які пройдуть у країні навесні 2015 року. «Жодна з партій не зацікавлена в тому, щоб іти цим шляхом. Консерватори і Шведська народна партія підтримують членство в НАТО. Але їхній електорат - ні, тому вони не переможуть (на виборах. - Ред.), якщо заявлять про це (що поведуть країну в НАТО. - Ред.)», - пояснив він, повідомляє ТАСС.

Міністр також підкреслив, що відносини Фінляндії і Росії продовжують залишатися стабільними. «Протяжність кордону між Росією і Фінляндією становить 1,3 тис. км. З нашої точки зору, як і з точки зору Росії, це найбільш стабільний і найменш «сумнівний» кордон з усіх, що у них є, і, мені здається, вони хотіли б, щоб він залишалася таким, поки у них немає причин вважати, що фінська територія може бути використана для ворожих дій. Наша позиція базується на цьому з часів Другої світової війни», - зазначив Туоміойя.

Нагадаємо, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія хоче отримати стовідсоткову гарантію невступу України в НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23