Близько 40 держав мають намір створити зону вільної торгівлі з Євразійським економічним союзом (ЄАЕС). Про це заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін, виступаючи на міжнародній конференції «Президент. Парламент. Інтеграція».

«Євразійський вибір зробили вже п'ять держав СНД, і ще близько 40 країн світу офіційно виявили бажання створити зону вільної торгівлі з нашим інтеграційним об'єднанням», - зазначив він, повідомляє «ТАСС».

Євразійський економічний союз - це унікальний шанс для співпраці Західної Європи та Азіатсько-Тихоокеанського регіону, вважає спікер Держдуми.

«Ті, хто або через нерозуміння, або через властиву дурість бачить в ЄАЕС загрозу, лише підтверджують, що в світі дійсно з'являється новий і серйозний геополітичний гравець. І, можливо, він побудує ті відсутні мости, які з'єднають Західну Європу з динамічним Азіатсько-Тихоокеанським регіоном», - підкреслив Наришкін.

Він закликав бачити у створенні ЄАЕС «не уявні загрози», а «унікальний шанс, в якому стратегічно зацікавлені народи і Європи, і Азії, і світу в цілому».

При цьому Наришкін укотре звернув увагу, що «не можна протиставляти європейський та євразійський вектори інтеграції». «В історичній перспективі один із них є складовою частиною іншого, як і сама Європа є частиною Євразійського континенту. Тому наші країни з початку прагнуть до гармонізації інтеграційних процесів в Європейському та Євразійському економічних союзах, до створення в майбутньому, як і передбачав президент Франції Шарль де Голль, загальноєвропейського простору без розділових ліній від Лісабона до Владивостока», - зазначив спікер Держдуми.

Він також додав, що досягнення цілей створення ЄАЕС передбачає вдосконалення як функціонального, так і інституціонального аспектів євразійської інтеграції. У зв'язку з цим Наришкін, зокрема, запропонував активізувати міжпарламентське співробітництво.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Білорусі Олександр Гур'янов заявив, що Білорусь готова стати майданчиком для об'єднання економічних інтересів Євразійського економічного союзу та Європейського союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34