Чехія бере до уваги негативну оцінку українською стороною останніх висловлювань чеського президента Мілоша Земана щодо ситуації в Україні, заявила прес-секретар МЗС Чехії Міхаела Лагронова.

«Ми беремо до уваги позицію української сторони і будемо далі займатися цією справою», - заявила Лагронова.

Прес-секретар канцелярії президента Чехії Їржі Овчачек запевнив, що його країна не має наміру втручатися у внутрішні справи України», - передає Радіо «Свобода».

«Я підкреслюю, що пан президент минулої неділі провів у Братиславі дуже дружню розмову зі своїм українським колегою Петром Порошенком», - додав він.

Нагадаємо, 20 листопада Міністерство закордонних справ України викликало посла Чехії Івана Почуху і повідомило йому позицію України щодо висловлювань президента Чехії Мілоша Земана.

Як відомо, днями Земан заявив, що не бачить сенсу для країн Заходу підтримувати Україну економічно. «По-моєму, найголовніше, треба зрозуміти, що в Україні просто громадянська війна. Нам треба займатися не якимись мріями про підтримку, включаючи економічну підтримку України, тому що в умовах громадянської війни економічна підтримка - це повна нісенітниця», - заявив він в інтерв'ю російському «Першому каналу».

Проросійська позиція чеського президента викликає невдоволення самих чехів.

17 листопада кілька тисяч людей у Празі провели мітинг з вимогою відставки президента. Кампанія з вимогою відставки Земана розгорнулася в Чехії після того, як 2 листопада цього року у традиційному інтерв'ю чеському радіо президент ужив кілька сильних висловлювань, які в Чехії відносять до нецензурної лексики.

Як відомо, Земан запросив російського президента Володимира Путіна в Прагу на заходи з нагоди 70-річного ювілею з дня звільнення концтабору Освенцим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44