Українські фермери не мають коштів для переходу на європейські стандарти якості. Таку думку висловив Forum'у економіст Владислав Старинець, коментуючи заяву Міністерства агрополітики про те, що близько 90-95% українських підприємств м'ясної галузі не відповідають стандартам Європейського союзу.

«Диявол криється в дрібницях. Якщо ми візьмемо той факт, що у нас корів у більшості випадків доять руками чи забій худоби вручну - в Європейському Союзі це суворо заборонено, і таку продукцію взагалі ніде не можна використовувати. З точки зору санітарних норм це правильно. Але для того, щоб відповідати цим нормам, потрібні мільйони і мільярди євро. Щоб фермеру реформувати своє виробництво і відповідати європейським стандартам - потрібно знайти величезну суму грошей. А він їх не знайде, тому що в нашій ситуації всі зайняті тим, щоб хоча б вижити і залишитися на попередніх позиціях», - зазначив Старинець.

Економіст нагадав, що згідно з підрахунками експертів, для впровадження в Україні європейських стандартів якості необхідно близько 100 мільярдів доларів.

«Сума в 100 мільярдів доларів - це не взяті зі стелі цифри, а розрахунок академіка Гейця (Валерій Геєць, академік НАН України - Ред.). У тому числі розрахунки стосувалися і сільського господарства. Застосовуватися повинні виключно апарати автоматичного доїння корів, обладнання для забою худоби, все має бути автоматизованим. І це все коштує дуже великих грошей, про які наші фермери ніколи й мріяти не могли», - уточнив економіст.

Старинець акцентував, що в української держави грошей для підтримки фермерів просто немає.

«У нашої держави не вистачає грошей, щоб уникнути стану дефолту. Про те, щоб допомагати фермерам, взагалі не йдеться. Це проект, який не має нічого спільного з реальністю. Грошей на перехід до європейських стандартів немає і в найближчій перспективі теж немає», - зазначив експерт.

При цьому економіст висловив упевненість, що підтримувати українських фермерів за рахунок європейських коштів невигідно самим європейцям.

«Не треба жити в світі ілюзій. Адже ми є прямими конкурентами і польських, і французьких фермерів. Не потрібно думати, що французький уряд відстоюватиме інтереси українського фермера, який буде демпінгувати на шкоду інтересам французького фермера», - пояснив Старинець.

На думку економіста, якщо Україні не будуть компенсовані витрати на перехід до європейських стандартів якості, необхідно шукати вигоду для країни в інших сферах.

«Якщо ми не можемо отримати цю компенсацію, значить ми повинні за прикладом Греції, Польщі, Німеччини вимагати списання боргів. А то ми постійно йдемо назустріч якимось силам, від яких не отримуємо компенсацію тією мірою, в якій уже зазнали втрат», - зазначив експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом