Україна поки не отримала фінансових вигод від Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Таку думку висловив у коментарі Forum'у економіст Владислав Старинець.

«Якщо брати великі цифри, то ми втратили не менше 6 мільярдів доларів за рік, які нам Європейський союз не компенсував. У кращому разі в результаті торговельних преференцій від ЄС ми отримали близько мільярда доларів», - зазначив Старинець.

«Найголовніша причина непідписання Угоди про асоціацію минулого року - це стаття 56 угоди, третя пропозиція, згідно з якою ми повинні були протягом 5-7 років своїм коштом переходити на європейські стандарти. Тобто - переробляти наші залізничні вагони, ліфти, медичне обладнання, котельні та інше. Щоб це все впровадити - необхідно близько 100 мільярдів доларів», - пояснив експерт і додав, що ці гроші Україні навіть не пообіцяли.

«Після того як Угорщина і Польща стали членами ЄС, вони отримали, відповідно, 50 і 70 мільярдів доларів допомоги від Європейського Союзу. Нам же в цьому випадку пропонується близько 611 мільйонів доларів. І це було ще однією з причин, чому Угода про асоціацію підписана не була. Тому що на словах обіцяли одні цифри, а коли йшлося про те, щоб закріпити їх у документі цих цифр не стало або вони виявилися в десятки разів меншими», - наголосив економіст.

Старинець підкреслив, що домовлятися з Європою про торгівлю потрібно не емоціями, а ґрунтуючись на фактах і цифрах.

«Економістам - розписати на папері дебет-кредит, наші збитки і прибутки, а після цього спокійно приймати рішення. Наприклад, минулого року у нас був курс 8,15 грн/дол. - Ред.). Це приклад того, що приймаються недостатньо виважені рішення. За кожною позицією (угоди - Ред.) необхідно торгуватися», - зазначив експерт.

При цьому Старинець нагадав, що країни Європейського Союзу будуть ратифікувати угоду з Україною.

«Фактично ми зараз повернулися в той же стан, в якому перебували минулого року», - констатував експерт.

«Влада має проводити політику виключно національних інтересів, відстоювати кожну позицію, пункт, усе ретельно зважувати, шукати компроміси. Тому що поки ми не маємо тих плюсів, про які розповідали представники нинішньої влади, будучи на той момент в опозиції», - підсумував економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом