Світовий банк очікує незначного поліпшення економічної ситуації в Україні за підсумками року, але пропонує новому уряду якомога швидше почати реалізацію плану економічних реформ, заявив Чімао Фан, голова представництва Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові.

«За підсумками року ми очікуємо, що економіка України покаже дещо кращі результати. ВВП протягом трьох кварталів 2014 року падало, але не так драматично, як ми думали. У середньому падіння становило 3,6%. Економісти чекали, що падіння буде більшим, - сказав Фан. - За підсумками року падіння буде також значним, але не настільки, як очікували раніше. Ми прогнозували 8% (за підсумками року. - Ред.), але, ймовірно, цифра буде меншою».

При цьому Фан наголосив, що уряд повинен якнайшвидше почати реалізацію плану економічних реформ, щоб зберегти тенденцію економічного зростання, повідомляє «УНІАН».

Відсутність перетворень в економіці, на думку глави представництва, буде не менш згубним для України, ніж продовження конфлікту на сході країни.

«Що стосується наступного року. Якщо конфлікт на сході продовжиться, безперечно, це вплине на економіку. Але треба розуміти і те, що не менший вплив матиме і швидкість впровадження структурних реформ, особливо в енергосекторі. Дефіцит «Нафтогазу» (НАК «Нафтогаз України». - Ред.) втричі більший за дефіцит бюджету - от на що треба звернути увагу», - підкреслив Фан.

Він зазначив, що Світовий банк не ставить термінів виконання реформ. «Але ми говоримо про те, що їх треба втілювати уже зараз. Чим швидше, тим краще», - сказав Фан.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Олександр Шлапак заявив, що ухвалення бюджету на 2015 рік є головною вимогою до нового уряду ключового кредитора України Міжнародного валютного фонду, місія якого зараз працює в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом