Голова інформбюро НАТО в Москві Роберт Пшель заявив, що в Альянсі з подивом сприйняли заяву Дмитра Пєскова, прес-секретаря президента РФ, про необхідність надання Росії гарантій невступу України в НАТО.

«Ця заява дивує», - сказав Пшель.

За його словами, така реакція на висловлювання прес-секретаря російського президента обумовлена двома причинами. «Перша причина, я думаю, це відомо всім, що на сьогоднішній день Україна не є кандидатом на членство в НАТО - така її позиція», - сказав представник Альянсу.

«Друга причина подиву полягає в тому, що всі питання, що стосуються прийняття даної країни в НАТО, можуть обговорювати лише члени Альянсу. Невідомо, щоб Росія була членом НАТО, так що така заява представника Росії дивує», - акцентував Пшель. Пізніше на брифінгу в Брюсселі представник генсека НАТО Оана Лунгеску також висловила здивування з приводу висловлювань Пєскова.

«Така заява російського представника викликає подив. Вона відірвана від дійсності і йде врозріз з міжнародними угодами, підписаними РФ», - йдеться в її заяві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Лунгеску нагадала, що «Україна в 2010 році прийняла рішення про «позаблоковий» статус і з тих пір не змінювала своєї позиції». «НАТО поважає суверенні рішення України. Те ж саме має робити і Росія», - підкреслила Лунгеску.

«У тому, що стосується питання про вступ до НАТО, лідери Альянсу ясно зазначили на саміті в Уельсі, що політика «відкритих дверей» Альянсу - один з його головних успіхів і що рішення про розширення приймаються тільки самою НАТО», - додала Лунгеску.

Вона нагадала, що Росія підписала низку міжнародних угод, які гарантують право кожної країни самостійно приймати рішення, що стосуються забезпечення власної безпеки.

Нагадаємо, Україна відмовила Росії в гарантії невступу до НАТО.

Як раніше повідомляв ForUm, Росія хоче отримати стовідсоткову гарантію того, щоб ніхто навіть не думав про необхідність вступу України в НАТО.

Президент України Петро Порошенко раніше заявив, що питання вступу України в НАТО стане актуальним після проведення в країні необхідних реформ.

У НАТО вирішили збільшити видатки на оборону через кризу в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39