Гроші на порятунок української економіки шукають усім світом. Кілька днів тому сейм Литви запропонував свій план Маршалла для Києва - виділити з бюджету ЄС 3% коштів. Це приблизно 5 млрд євро на рік. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Ще одна пропозиція - зібрати гроші на конференції міжнародних донорів, яка має відбутися на початку наступного року. Але експерти кажуть: допомога не дасть результату, поки новий уряд не виведе Україну з епохи постсоціалістичної економіки і не перегляне нарешті обсяг витрат держсектору.

За словами експерта з економічних питань Владислава Старинця, щоб Україна могла повертати борги за планом Маршалла, витрати в державному секторі треба зменшити з 48% ВВП до 40% ВВП.

Щодо пропозиції литовців фахівці не надто оптимістичні. На їхню думку, ЄС не дуже прагне допомагати Україні через відсутність швидких і дієвих реформ.

«Плану Маршалла залишився вірний лише Джордж Сорос і те - тільки за двома позиціями: забезпечити притік капітальних інвестицій в країну і підвищити якість державного управління та менеджменту», - каже директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

Політологи вважають, що самих лише реформ недостатньо. План Маршалла для України можливий тільки в тому разі, якщо Україна припинить представляти своє світле майбутнє в тісній зв'язці з Росією. Експерт Володимир Цибулько зазначає: зараз дуже важливим є зовнішньополітичне визначення. Як би Україна не хапалася за російський ринок, там у нас немає доступу до нових технологій.

При цьому експерти переконані, що такий план для України навряд чи буде затверджений. Післявоєнні умови (Другої світової) дуже відрізняються від нинішніх. І Україна не такий ласий шматок, яким колись була вся Європа для США.

Економісти роблять висновок: у такий складний для країни час політики не повинні сидіти, склавши руки, і чекати дива у вигляді міфічних мішків з грошима. Вони радять затягувати паски, збирати новий парламент і формувати Кабмін. Цього чекають і міжнародні кредитори, щоб почати переговори про надання Україні нових позик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом