Уряд знову монополізує український газовий ринок. Таку думку висловив Forum'у експерт з питань енергетики Валерій Боровик, коментуючи постанову уряду України про обов'язкову закупівлю газу найбільшими підприємствами країни виключно у НАК «Нафтогаз України».

«Це антиринкове рішення уряду. Воно йде врозріз із зобов'язаннями України в рамках енергетичного співтовариства», - зазначив Боровик.

Експерт підкреслив, що це рішення уряду знову монополізує газовий ринок.

«Це повернення до монополізації ринку, і ніякими надзвичайними заходами це виправити неможливо. Тому що є як мінімум п'ять, шість, сім компаній, які готові постачати природний газ зі спотового ринку і можуть конкурувати з «Нафтогазом», зменшуючи ціну на природний газ для споживачів, створюючи таким чином ринкове середовище», - пояснив Боровик.

«Це рішення негативно впливає на розвиток енергетичного ринку України», - зазначив експерт.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №596 від 07.11.2014 р. «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами», на період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року 90 промислових підприємств України зобов'язані купувати природний газ виключно у «Нафтогазу».
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22