Саме реалізація рекомендацій МВФ призвела до зубожіння України, пише в своїй авторській колонці економічний експерт Олександр Охріменко.

Про те, як змінився стан нації, можна судити з динаміки роздрібної торгівлі, дані щодо якої опублікував Держстат. Якщо у січні-жовтні минулого року в цілому по країні оборот роздрібної торгівлі зріс на 9,3%, то цього року він упав на 6,8%.

У людей просто стало менше вільних грошей, які вони раніше могли витратити на купівлю товарів та послуг. Сергій Арбузов, який очолював фінансово-економічний блок Кабміну минулого року, такий сценарій передбачав, зазначає економіст. Саме це мало статися, якби уряд тоді погодився взяти кредит МВФ на запропонованих умовах, ключовими з яких були саме встановлення гнучкого курсу гривні і різке збільшення всіх тарифів. І саме тому він від таких умов відмовився.

«Неможливо зміцнювати економіку, розраховуючи тільки на ринок, який сам собою все виправить, і застосовуючи одні й ті ж рецепти, які МВФ роздає десятиліттями, і які вже багато разів у різних країнах показали свою ущербність, зазначає експерт. Підписуючи договір з Україною, МВФ сподівався, наприклад, що долар до кінця року не буде коштувати дорожче 11 гривень - але вже зараз курс коливається в районі 15,5-16 гривень за долар. Тоді ж, навесні, МВФ прогнозував, що економіка скоротиться лише на 5%, хоча вже зараз найоптимістичніший прогноз - мінус 7,5%. Відновлення економіки наступного року, на яку сподівалися в квітні, вже ніхто не чекає - добре б воно почалося хоча б у 2016-му», - пише Охріменко.

Простимо МВФ помилятися щодо прогнозів - все-таки делегації фонду бувають тут наїздами і погано уявляють тонкощі роботи економіки України. Чиновники уряду, які працюють тут, куди краще обізнані про всі загрози та ризики, і тому відхилили пропозицію МВФ. «План Арбузова був в іншому - підтримувати населення всіма силами, гальмуючи інфляцію й утримуючи під контролем валютний курс, нарощуючи витрати населення. Саме зростання попиту мало витягнути економіку України. І це спрацювало - як бачимо, витрати населення швидко збільшувалися, а до кінця року і зростання економіки збільшилося до 3,7% за останній квартал. На жаль, але уряд Яценюка вирішив відмовитися від перевірених рецептів і зробити все по-своєму. З сумним результатом», - резюмує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50