Для порятунку української економіки буде потрібна низка непопулярних реформ. Таку думку в ході круглого столу «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення України?», як передає кореспондент Forum'у, висловив економіст Владислав Старинець.

«Ніякий план Маршалла Україні не допоможе, поки вона насправді не проведе реформи», - зазначив експерт.

«Основна проблема на сьогоднішній момент - ми повинні вже переходити від постсоціалістичної економіки до соціал-дарвінізму. Якщо витрати державного сектору не зменшимо з 48% до 40% від ВВП - ми просто не будемо в змозі обслуговувати борги. Наш держборг перевищить 70% від ВВП, і щоб за планом Маршалла ми змогли обслуговувати нові борги - треба скорочувати наші витрати. Насамперед це стосується чиновників, неефективних шкіл, лікарень, також потрібно займатися пенсійною реформою. Це дуже непопулярні заходи, але без них Україна нікуди не зможе рухатися. Як Черчилль обіцяв своєму народу перед війною «кров, піт і сльози», точно так само і наша влада повинна говорити людям прямо, що нас чекає безробіття, інфляція та скорочення доходів населення. Коли ми пройдемо цей складний шлях реформ - зможемо рухатися далі», - уточнив Старинець.

За словами економіста, Україну чекає реалізація низки неприємних заходів.

«Поки що ніхто не хоче говорити неприємні новини. Влада розподіляє це між прем'єром, Президентом, місцеві ради відповідатимуть за всі ці проблеми, які існують у країні. Але ми всі повинні розуміти, що нас чекає попереду.

Якщо говорити про коаліційну угоду - у нас немає іншого виходу, крім як приватизація залізниць, підняття тарифів. Вводитиметься податок на нерухомість близько 25 гривень з квадратного метра, будуть підніматися питання про накопичувальну пенсійну систему, тому що пенсійний вік в Європі, наприклад, починається з 65 років. Тобто - буде оптимізація всього, скорочення витрат, які відбуватимуться по всій вертикалі. По-іншому наш бюджет буде не в змозі обслуговувати ті борги, які існують на сьогоднішній момент. Іншого виходу в умовах найжорстокішої кризи не існує», - наголосив економіст.

При цьому, на думку Старинця, поліпшення стану української економіки в цілому, і добробуту громадян зокрема, можливе з 2016 року.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33