У січні-жовтні в Україні роздрібні продажі впали на 6,8 % порівняно з цим же періодом минулого року, повідомила вчора Державна служба статистики. Це найбільший спад роздрібного товарообігу з часів кризового 2009 року, пише видання «Капітал».

Цілком очікувано роздрібні продажі знизилися в Донецькій та Луганській областях. Падіння товарообігу за десять місяців тут склало 31,9 % і 40,3 % відповідно. Населення цих двох регіонів, у тому числі і зони поза АТО, зіткнулося з невиплатами зарплати. На початку року загальний обсяг заборгованості перед працівниками підприємств у Донбасі становив менше 160 млн грн, на сьогодні він перевищив 1 млрд грн. До того ж у цих регіонах населення змушене економити на тлі новин про майбутнє припинення соціальних виплат на зайнятих членами незаконних збройних формувань територіях.

Як пише видання, обсяг торгівлі падає не тільки тут. Зі звіту Держстату випливає, що лише сім регіонів з 24 областей зберегли або збільшили темпи торгівлі порівняно з минулим роком, тоді як решта 14 і Київ отримали спад у продажах. Цьому «посприяло» зростання цін, спровоковане обвалом гривні. З початку року індекс споживчих цін зріс на 19 %, тоді як, наприклад, середня зарплата - лише на 9,5 %, до 3481 грн.

За інформацією видання, спад продажів за підсумками десяти місяців виявився меншим, ніж прогнозували деякі експерти. «Я очікував більш глибокого падіння в ритейлі не тільки через інфляцію та девальвацію, але з причини невпевненості споживачів у завтрашньому дні», - каже виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його оцінкою, спад повинен був скласти близько 10 %.

Але і за поточного падіння торгівлі бізнес змушений закриватися. Приміром, за даними компанії AUTO-Consulting, в умовах падіння авторинку, який за три квартали просів на 53 %, трейдери закривають автосалони. «Власники виявилися перед дилемою: або продовжити працювати зі збитками, або закрити автосалон», - сказано в повідомленні AUTO-Consulting.

Незважаючи на тривалий спад продажів у роздріб, в жовтні споживчі настрої українців дещо покращилися порівняно з вереснем, дійшли висновку в компанії GfK Ukraine. Опитування для щомісячного індексу споживчих настроїв зафіксувало, що, незважаючи на падіння індексу поточного особистого матеріального становища до найнижчого з 2009 р. рівня, його індекс очікуваних змін зріс. Втім, ці дані дослідники зібрали до чергової хвилі знецінення нацвалюти, котра припала на першу половину листопада. З початку року вона девальвувала вже на 100 %.

Як пише видання, до останнього часу не були реалізовані і ризики того, що рітейл піде в тінь. В іншому разі було би глибше падіння, додає Олег Устенко. «Але це не означає, що ці ризики не будуть реалізовані до кінця року. Споживачі будуть намагатися економити, а продавці - пропонувати товар за сірими схемами, особливо це стосується імпортної продукції. - каже Устенко. - В такому разі падіння продажів за офіційною статистикою буде набагато більшим».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24