Влада самопроголошеної Донецької народної республіки у відповідь на указ Президента України Петра Порошенка про припинення роботи банків і держустанов в ДНР і ЛНР почала розробляти введення бівалютної системи. Про це заявив віце-спікер народної ради ДНР Денис Пушилін.

«Ми давно говорили, що доведеться вводити бівалютну систему. На жаль, зараз ми залежимо від гривні. Тепер гривневий потік може прикритися (згідно з указами. - Ред.), і нам просто не буде вистачати готівки», - заявив він.

За словами віце-спікера, влада республіки змушена «задуматися про альтернативи».

«Зараз розглядається кілька варіантів. Один з них, найбільш вірогідний, - що буде і гривня, і рубль», - сказав один з лідерів невизнаної республіки, повідомляє РІА «Новости».

За словами Пушиліна, юристи уряду ДНР зараз розробляють варіанти, як, «залишаючись у правовому полі», почати торгувати з Росією за рублі. Це і забезпечить надходження в республіку рублевої готівки, вважає він.

«Зараз важко говорити про терміни, тому що закону (про припинення роботи банків. - Ред.) буквально кілька днів. Ми, звичайно, розраховували на інші строки, а також на розсудливість Києва. Зараз нам доводиться прискорювати», - визнав Пушилін.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав указ про набуття чинності рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях», в якому доручив евакуювати всі держустанови і суди з зони антитерористичної операції, а також протягом місяця припинити обслуговування банківських рахунків підприємств і населення в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом