Рада Європейського Союзу закликав усі сторони конфлікту на сході України виконувати Мінські домовленості, підкреслюючи важливість контролю з боку України за своєю власною кордоном.

Про це йдеться у висновках Ради ЄС щодо України, які були прийняті сьогодні в Брюсселі після завершення обговорення українського питання, передає «УНІАН».

ЄС також готовий підтримати розширення місії спостерігачів ОБСЄ на російських пропускних пунктах.

«Рада нагадує всім сторонам про їх відповідальність за безпеку спостерігачів та обладнання ОБСЄ, включаючи безпілотні літаки. ЄС і країни-члени готові надати свою підтримку для швидкого збільшення і розширення місії ОБСЄ на російських пропускних пунктах. Повний і ефективний контроль Україною своїх власних кордонів є життєво важливим, і Рада закликає Росію це поважати», - йдеться у висновках.

Крім того, Рада ЄС підтвердила свою підтримку Мінського протоколу та меморандуму, що є «кроком вперед до стійкого політичного вирішення кризи, яке має базуватися на повазі українських незалежності, суверенітету і територіальної цілісності».

«Рада ЄС, будучи стурбованою недавніми інтенсивними обстрілами і повідомленнями про конвої, які пересуваються зі значною кількістю важкого озброєння, танків і військ без розпізнавальних знаків з іншого боку російського кордону, настійно закликає всі сторони швидко і без подальшого зволікання в повній мірі реалізувати Мінські протокол і меморандум», - йдеться в документі.

У цьому контексті Рада ще раз підкреслила відповідальність Російської Федерації. «Рада закликає, зокрема, припинити безперервні порушення режиму припинення вогню, вивести всі незаконні і іноземні сили, найманців і військову техніку, а також забезпечити безпеку українсько-російського кордону під постійним моніторингом з боку ОБСЄ», - деталізується у висновках.

Нагадаємо, 5 вересня в Мінську на переговорах Контактної групи між представниками України, Росії, самопроголошених ДНР і ЛНР з участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 5 вересня.

Між тим спеціальна моніторингова місія ОБСЄ констатує наявність конвоїв важких озброєнь і танків без розпізнавальних знаків на підконтрольній ДНР території.

У МЗС України заявили, що тристоронній формат Контактної групи з урегулювання ситуації на сході України є єдиним прийнятним форматом для розмови з представниками самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

11 листопада міністр закордонних справ Сергій Лавров у телефонній розмові з держсекретарем США Джоном Керрі акцентував на необхідності виконання Мінських домовленостей по Україні, при цьому сторони погодилися з необхідністю відновити роботу Контактної групи.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що Україна на сьогоднішній день є найнебезпечнішим місцем у світі, але Україна не хоче повномасштабної війни з Росією, однак готова до такого сценарію розвитку подій.

У свою чергу МЗС РФ заперечує агресію Росії щодо України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31