Має місце знищення українського видобутку природного газу. Таку думку Forum'у висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, коментуючи постанову КМУ, яка передбачає, що у період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року 90 промислових підприємств України зобов'язані купувати природний газ виключно у «Нафтогазу».

«Це рішення ні до чого доброго не призведе. І воно вже викликало реакцію Європейського енергетичного співтовариства і незалежних видобувачів газу», - заявив він.

Землянський наголосив, що таким рішенням КМУ вбиває український видобуток. «Ми вбиваємо галузь власного видобутку, хоча говоримо про необхідність позбавлення від залежності від імпортованого газу. Крім того, ми могли б, розвиваючи галузь, залучати інвестиції, розвивати технології, збільшувати видобуток. Дуже шкода, що все так», - обурився експерт.

«Це монополізація ринку. Це виключно авторитарний підхід. Ні про який лібералізм, імплементацію європейського енергетичного законодавства не йдеться. Виходить, є «Нафгогаз», він монополіст, має фінансові проблеми, які уряд допомагає йому вирішувати за рахунок інших компаній, знищуючи український ринок видобутку газу.

Нагадаємо, опубліковано постанову Кабміну №596 від 07.11.2014 р. «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами». Згідно з цим документом, на період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року 90 промислових підприємств України зобов'язані купувати природний газ виключно у «Нафтогазу». Здійснювати закупівлю у інших постачальників забороняється.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68