Представники різних регіонів України провели акцію протесту під стінами НБУ, названу ними «Банківський бунт». Серед учасників акції - валютні позичальники, а також громадяни, які стурбовані падінням курсу національної валюти.

Активісти наголосили, що на сьогоднішній момент у зв'язку зі знеціненням гривні ніхто з них не в змозі погашати свої валютні кредити.

«У мене 15 років іпотечного кредиту. Через 8 років регулярного платежу залишок став більшим, ніж на момент укладення договору. Ми всі зіткнулися з цим ідіотизмом. І залишилися з ним один на один. Тому що держава в якості спостерігача тільки дивиться і констатує "смерть хворого"», - розповів валютний позичальник Сергій.

Ініціативною групою було складено лист з вимогами конкретних дій по перерахунку валютних кредитів громадян за фіксованим курсом. Цей документ під час акції передали керівництву НБУ, але реакції на нього не отримали.

При цьому учасники акції впевнені, що відповідальність за валютні кредити зобов'язаний нести і уряд.

«Чому у нас люди живуть все гірше? Чому уряд і НБУ змушують нас кидати родини, свої робочі місця, виходити і вимагати вирішення проблеми. Ми постраждали від обвалу гривні, і ми виконуємо якісь їхні постанови, шукаємо шляхи вирішення нашої проблеми. А за що отримують зарплату НБУ і уряд? Чому всі «шишки» тільки на позичальників? Адже несе відповідальність той, хто дає в борг», - переконана активістка із Запоріжжя Юлія.

При цьому вона акцентувала, що валютні кредити видавалися навіть соціально незахищеним громадянам.

«У нас в Запоріжжі є сім'я - батьки і троє дітей, всі вони інваліди дитинства, глухонімі. Їм видали валютний кредит під відсоток вище, ніж у мене. У мене - 11%, у них - 14%. Вони отримують пенсію, з якої оплачували своє єдине житло. Я наполягаю на відповідальності уряду - чому не було жодного механізму, постанови уряду про те, щоб не давати валютні кредити людям, у яких немає заробітку у валюті? Чому не було контролю видачі валютних кредитів соцгрупі? Хто повинен за це відповідати? Ми будемо вимагати відповідь у Кабміну, Мін'юсту, Мінсоцполітики, органів захисту прав дітей», - запевнила активістка.

Крім того, активісти наголосили, що питання з валютними кредитами, незважаючи на численні проведені акції, досі ніяк не вирішується ні НБУ, ні в Кабміні.

«Нинішня влада зобов'язана звернути увагу на тих, на чиїх плечах вона прийшла до влади. Тому ми вимагаємо справедливості», - говорить Сергій.

Активісти пообіцяли не піти з-під стін Нацбанку, поки не будуть виконані їх вимоги або поки непрацююче керівництво Нацбанку не подасть у відставку.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом