За прогнозами експертів, державний бюджет на 2015 рік буде антисоціальним. Про це пише «Комсомольська правда в Україні».

Так, економісти прогнозують зменшення кількості пільг, заморожування зарплат і пенсій, високий курс долара і зростання цін.

На думку експерта, прогноз, що в наступному році темпи інфляції можуть знизитися до 13%, малоймовірний.

«Показник у 13%, який озвучував уряд, занадто оптимістичний, - вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. - У нинішній економічній ситуації у Кабміну немає іншого виходу, окрім як друкувати гроші. А це призводить до зростання інфляції»

Крім цього, як вважає експерт, на збільшення соцвиплат грошей у країни немає.

«Бюджет наступного року буде антисоціальним, - говорить директор Українського Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник. - Уряд не може виконувати соцстандарти вже зараз. Тому я очікую обмеження соцвиплат. Може тільки до осені вдасться збільшити їх на 5-10%. Крім того, я не виключаю, що дію цілої низки законів, якими надаються пільги, буде зупинено. До літа бюджет переглянуть мінімум один раз»

Разом з тим, за словами фахівця, не виключено, що взимку в черговий раз будуть підвищені тарифи на газ і тепло.

Що стосується курсу на наступний рік, то, як пише газета, в уряді заявляють про цифру 12,95 грн за долар. Правда, експерти говорять, що в уряду дуже мало важелів впливу на нього.

«Якщо говорити про економічну складову девальвації, то справедливим було б ослаблення національної валюти до 10 грн/долар, - говорить Новак. - Решта - це спекуляції фінансово-промислових груп, які вирішили за рахунок дорогого долара компенсувати свої збитки. Дуже складно спрогнозувати, на якому рівні зупиниться девальвація. Уряд говорить про рівень 12,95 грн/долар на наступний рік, але як показує сьогоднішня ситуація, якщо вдасться утримати курс долара на рівні 15 грн, це буде добре».

При цьому на кредитні транші МВФ експерти розраховувати не радять.

«МВФ не здатний спрогнозувати економіку України, - каже Бортник. - У нас не ринок, а змова десяти гравців. Тому МВФ і переносить терміни надання нових траншів».

За словами Новака, в нинішній ситуації Україні потрібно вести переговори з міжнародними кредиторами про списання частини боргів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

408