НБУ лібералізував систему курсоутворення. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Центру антикризових досліджень, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«НБУ не пішов на зниження офіційного курсу, а на лібералізацію системи курсоутворення. Згідно з нормативними документами, курс НБУ встановлюється як середньозважений за підсумками вчорашніх торгів. НБУ заявив про те, що регулятор більше не підтримує фіксований курс і відпустив гривню у вільне плавання ринку», - сказав Жаліло.

За його словами, для цього є ряд причин.

«Насамперед, це труднощі утримання курсу. Адміністративні заходи, не підкріплені реформуванням банківської системи, ведуть до надмірного тиску на ринок і його тінізації. Підтримувати курс вкрай складно, адже золотовалютні резерви зменшилися, оскільки пройшла проплата за енергоносії, за зовнішніми боргами і т. д. Резерви зменшилися до 12 млрд - це дуже мало», - пояснив він.

«Крім того, спостерігається погіршення платіжного балансу в сумі торговельного та капітального. За даними півріччя було близько нуля, а за підсумками 3-го кварталу мінус 4 млрд. Це один з девальваційних факторів. І я не виключаю певних ігор, які дозволили комусь в даний період купити валюту за нижчим курсом. Зараз же ці гроші потрібно відбити. Я нікого не звинувачую. Але як аналітик констатую: подібні стрибки політики НБУ мають високий потенціал для зловживань», - зазначив Жаліло.

Нагадаємо, що Національний банк України з 14:00 11 листопада знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - до 15,77 грн за долар.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52
Теги