Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, яка діє на кордоні України і Росії, стикається з обмеженнями в роботі, що є неприпустимим, підкреслює президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва.

«Щоб досягти виконання завдань нашою місією, неприйнятно використовувати обмеження нашого мандата. Давайте будемо чесними: наша місія в даний час обмежена... Якщо нам не дозволяють виконувати нашу роботу, то виникає питання: навіщо це взагалі робити?» - сказав Канерва, виступаючи в четвер у Відні зі звітом щодо ситуації в Україні.

Він також вважає неприпустимим, щоб операції місії ОБСЄ були дискредитовані або їм чинили опір.

«Навпаки, я закликаю підтримувати їх у всьому можливому... Робота нашої місії на кордоні України і Росії дуже важлива», - зазначив президент ПА ОБСЄ.

За його словами, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ надає об'єктивну інформацію про те, що відбувається на українсько-російському кордоні.

В той же час відкритим залишається питання з безпекою на сході України, в тому числі для спостерігачів ОБСЄ. «Ми знаємо, наскільки важкою є ситуація з безпекою в Донецьку і Луганську... Безпека наших спостерігачів має бути першочерговою для нашої організації, ми повинні гарантувати їхню (спостерігачів. - Ред.) безпеку», - підкреслив Канерва, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він також закликав Парламентську асамблею ОБСЄ «скористатися усіма нашими можливостями» не тільки для підтримки посередницької діяльності ОБСЄ в Україні, але і «для запобігання розвитку кризи».

Крім того, президент ПА ОБСЄ заявив, що Росія порушує досягнуті домовленості: «Ми повинні відзначити, що Росія неодноразово порушувала всі принципи домовленостей з ОБСЄ. Так, де факто Росія продовжує контролювати збройних членів НЗФ на сході України».

Канерва впевнений, що має бути політична воля для реалізації попередніх домовленостей, щоб досягти безпеки в усьому регіоні.

Як раніше повідомляв ForUm, 12 листопада генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр заявив про ескалацію ситуації на сході України і неможливості наглядової місії допомогти з-за невиконання Мінських домовленостей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22