У Верховній Раді VІІІ скликання жінок - народних депутатів буде більше, ніж за всю історію незалежної України. Про це повідомили в Комітеті виборців України, який проаналізував результати виборчої кампанії.

Як зазначили в КВУ, в цьому році у парламент обрано 47 жінок, або 11,1% від загального складу.

«Для порівняння, у Верховній Раді попереднього скликання було 9,9% жінок (44 чол.), а у ВР першого скликання - всього 2,3% (11 осіб). В цьому плані можна сказати, що український парламент стає більш збалансованим. Втім, до світової практики ще далеко - в середньому у парламентах світу 22% жінок, а в Європі цей показник досягає 25%», - зазначили в КВУ.

У комітеті також переконані, що мажоритарна складова виборчої системи не сприяє обранню жінок в парламент. Про це, як відзначають в прес-службі, свідчить те, що з 47 жінок, обраних до парламенту, тільки дві отримали мандат у мажоритарних округах, передає «УНІАН».

«Таким чином, мажоритарна складова привела в парламент лише 1% відсоток жінок (2 із 198 нардепів), а партійні списки - 20% (45 з 225). Подібна ситуація спостерігалася і в 2012 році. Це ще один аргумент на користь відмови від мажоритарної складової виборів», - вважають у КВУ.

Нагадаємо, парламентська газета «Голос України» опублікувала результати позачергових виборів Верховної Ради, які пройшли 26 жовтня 2014 року.

При цьому партія «Блок Петра Порошенка» отримала 132 місця в новій Раді, «Народний фронт» - 82, «Самопоміч» - 33, «Опозиційний блок» - 29, Радикальна партія Олега Ляшка - 22, «Батьківщина» - 19.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28