Звичайні реформи вже не можуть врятувати економіку України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Все, що можна було проводити протягом року-трьох, вже просто не буде діяти в наших умовах. Потрібні радикальні та швидкі заходи, які зможуть якимось чином стабілізувати українську економіку», - сказав Устенко.

За його словами, мова, насамперед, йде про реформу державного управління. На думку експерта, можна в цьому питанні використовувати, наприклад, досвід Канади та Нової Зеландії.

«З цієї точки зору мені здаються позбавленими всякого змісту переговори, які ведуться всередині нової коаліції, що формується, з розподілу портфелів. Мені здається, більш правильним підходом було б відсікання цілого ряду міністерств, які не мають ніякого функціонального навантаження в умовах нормальної економіки. Тим більше, в умовах падаючої економіки, коли намагаються економити витрати», - сказав він.

На думку експерта, схоже, немає ніякого сенсу тримати, наприклад, Міністерство економіки, Міністерство промислової політики, Міністерство аграрної політики та продовольства.

«Відсічіть, як мінімум, ці міністерства. Після цього можете почати серйозну реформу державного управління. Але це щось, що необхідно робити і досить швидко», - сказав він.

За його словами, це слід розглядати не тільки з точки зору можливості економії грошей для країни. Експерт підкреслив, що коли почнеться реформа державного управління «можна буде різати функції кожного окремо взятого органу виконавчої влади і легше проводити реформу децентралізації, про яку так багато говорить українська влада і Президент».

Також, за словами Устенка, було б логічно провести реформу, пов'язану з дерегуляцією бізнесу за скандинавським досвідом.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

59