Міністерство внутрішніх справ та Адміністрація президента не можуть дійти згоди щодо майбутнього добровольчих батальйонів МВС. За інформацією «Капіталу», в АП, побоюючись використання силовиків у політичних акціях, вже підготували проект указу про переведення батальйонів у підпорядкування Міноборони.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков почав процес переведення частини добровольчих батальйонів спецпризначення МВС до складу Національної гвардії. Першим став добровольчий полк «Азов», про що вчора повідомив Аваков. «Розпочата робота щодо доукомплектування полку до бойового стандарту бригад Нацгвардії. Мова і про озброєння, і про техніку», - повідомив міністр. Аваков уточнив, що представники «Азова» вже проходять навчання в артилерійській школі, освоюють на полігонах нові БТРи, вчаться взаємодії з танковою ротою. «Слідом за «Азовом» підвищать свій бойовий статус - і, значить, боєготовність - ще ряд бойових підрозділів», - зазначив міністр.

Як пише видання, переведення «Азова» у підпорядкування Нацгвардії, керівником якої раніше був чинний міністр оборони Степан Полторак, співпало із загостренням дискусії керівництва країни про майбутнє добровольчих батальйонів. На даний момент їх в Україні налічується понад 70. Це батальйони тероборони, які підпорядковуються Міноборони і до складу яких входять, крім добровольців, також мобілізовані. Три батальйони добровольців налічує Нацгвардія (яка вже місяць залишається без командувача), найвідоміший з яких «Донбас». І більше 30 - батальйони спецпризначення МВС. Навколо останніх зараз, за інформацією видання, найбільші суперечки керівництва МВС і адміністрації президента.

«В адміністрації вже кілька місяців припадає пилом рішення про перепідпорядкування цих батальйонів Міноборони та оснащення їх важкою технікою, яку так вимагали батальйони. Так от, уперся саме Аваков, який сприймає батальйони як свого роду партійну армію», - розповіло джерело видання в адміністрації президента.

Сам Аваков каже, що у нього немає розбіжностей із президентом щодо майбутнього батальйонів добровольців. «Обговорюючи питання про батальйони, ми з президентом розглядали моделі оптимального забезпечення розвитку добровольчих батальйонів МВС», - розповів Аваков. Але тут же додав, що частина підрозділів залишиться в чинному статус і буде підкорятися міністру.

Співрозмовник видання в АП запевняє, що адміністрація продовжує розглядати батальйони МВС як політично заангажовані. «Потенційно це дуже небезпечна тенденція, якщо політичні сили будуть мати свої війська. Зрозуміло, що про дутий «рух опору», який нібито створила Юлія Тимошенко, ми не говоримо. Але наявність політично заангажованих і ідейних людей зі зброєю - прямий шлях до «чорних полковників», як у Греції», - говорить джерело.

Нагадаємо, що тільки за списками «Народного фронту» у Верховну Раду пройшли командири чотирьох добровольчих батальйонів МВС.

Командир добровольчого батальйону МВС «Слобожанщина» Андрій Янголенко підтримує позицію Авакова і вважає неправильним переведення підрозділів у підпорядкування Міністерству оборони. «У батальйонів МВС зовсім інша функція, ніж у армійських підрозділів. Наші обов'язки - патрулювання звільненої території, виявлення диверсантів і прихованих сепаратистів. У нас є кадрові міліціонери, які знають юридичні нюанси такої роботи - на відміну від армійців. Та і підготовка, дисциплінованість вища, ніж у армійських підрозділів», - сказав Янголенко. Він вважає особистою заслугою Авакова створення батальйонів і називає пропозиції про їх перепідпорядкування «нерозумінням ситуації»,

Проте командир добровольчого батальйону «Айдар» Сергій Мельничук вважає, що саме в підпорядкуванні Міноборони добровольці зможуть поліпшити координацію дій і отримати важке озброєння. «Добровольці повинні воювати. Для охорони порядку на звільненій території є 300-тисячна армія міліції», - зазначив Мельничук.

Екс-начальник Генштабу Анатолій Лопата сказав виданню, що питання з добровольчими батальйонами необхідно вирішити в найкоротші терміни через погрозу початку активних бойових дій на Донбасі. «У зоні воєнних дій необхідне єдине командування. Нам же довелося зіткнутися з плутаниною, коли одні частини в зоні АТО підпорядковуються Міноборони, інші - МВС», - вважає Лопата.

Зазначимо, що міністр оборони Степан Полторак вже заявив про початок процесу переведення добровольців з батальйонів тероборони до складу регулярних військових частин.

Станом на вересень в Україні були сформовані або перебували у стадії формування 33 добровольчих батальйони патрульної служби міліції спеціального призначення. Два з них, «Азов» і «Дніпро-1», були перетворені на полки зі збільшенням чисельності до 3 тис. осіб. Інші добровольчі батальйони МВС налічували від 50 до 500 осіб. Це батальйони «Київ-1», «Київ-2», «Київщина», «Полтавщина», «Золоті ворота», «Артемівськ» та «Торнадо». Останній був сформований з бійців батальйону «Шахтарськ», який Аваков розпустив у жовтні за мародерство.Також міністру МВС підпорядковуються добровольчі батальйони «Січ», «Луганськ-1», «Січеслав», «Львів», «Миротворець», «Шторм», «Івано-Франківськ», «Полтава», «Херсон», «Слобожанщина», «Суми», «Харків-1», «Харків-2», «Світязь», «Святий Миколай», «Свята Марія», «Вінниця», «Тернопіль», «Чернігів», «Кіровоград», «Скіф», «Тимур», «Миколаїв», «Богдан» та «Кременчук». Правда, два останніх підрозділи в деяких джерелах вказані як роти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом