Владі необхідно невідкладно створити штаб порятунку національної економіки і національної валюти. Таку думку Forum'у висловив член Ради Національного банку Юрій Полунєєв, коментуючи ситуацію з різкою девальвацією гривні.

«Це дуже складне і болісне питання. Стан гривні - симптом серйозного захворювання української економіки, надзвичайно глибокої кризи, яка має як внутрішні, так і зовнішні чинники», - акцентував він.

Полунєєв наголосив, що сьогодні ніхто з аналітиків до кінця не розуміє основних макроекономічних параметрів, які чекають на Україну в контексті подій на південному сході України - в Криму та на Донбасі.

«Відбуваються надзвичайно негативні процеси. Йде відтік інвестицій з України. Багато компаній або припиняють інвестиції, або забирають ті, що уже ввели», - додав експерт.

«Це все потребує не штатного традиційного функціонування влади та дебатів на рівні парламенту про різні другорядні речі. Сьогодні необхідно створити штаб порятунку національної економіки, національної валюти. Це має бути ключовим питанням. Інакше, якщо цьому питанню не будуть віддані всі сили та увага новообраного парламенту, регуляторів, влади в цілому, ні про які стратегії на 2020 рік говорити не доводиться», - попередив Полунєєв.

«Потрібно стримати фінансову стабільність, уберегти від колапсу банківську систему і хоч якимось чином забезпечити захист простих людей для стимуляції внутрішнього попиту», - упевнений член Ради НБУ.

«Без чіткої і зрозумілої програми дій, сконцентрованої на найбільш болісних речах, говорити про можливість стабілізувати гривню безперспективно», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27