Національний банк України і вітчизняні банки домовилися утримувати курс 15-16 гривень за долар. У той же час глава Нацбанку Валерія Гонтарева підкреслила, що фіксувати курс не збирається. При цьому її не влаштовує політика обмежень, про що вона заявила під час зустрічі з підприємцями і бізнесменами. В результаті у НБУ пообіцяли зняти деякі табу. Про це розповідають журналісти телеканалу «Бізнес».

У свою чергу екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов упевнений, що гривню і далі буде лихоманити. Перш за все, на національну валюту буде тиснути незбалансована бюджетна політика, ситуація на сході України, МВФ, спекуляції на валютному ринку і божевільна емісія гривні. Впоратися з цим керівництво Нацбанку не здатне, вважає Арбузов.

«Проведена за 9 місяців Нацбанком емісія гривні в розмірі 112 млрд гривень утворила надлишок національної валюти на ринку. І очевидно, що один тільки механізм «рівноважного курсу» не зможе впоратися з такою кількістю грошової маси, не забезпеченої адекватною товарною пропозицією, отже, і не зможе утримати гривню від падіння», - зазначив Арбузов.

Як раніше повідомляв ForUm, торги по долару США на українському міжбанківському валютному ринку України в середу, 12 листопада, відкрилися котируваннями на рівні 15,88/16,25.

Національний банк України з 14:00 11 листопада знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - до 15,77 грн за долар, повідомляється на сайті НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67