Відповідальність за девальвацію гривні несе Національний банк та фінансово-економічний блок уряду. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу «Ситуація на валютному ринку після скасування фіксованого курсу» висловив генеральний директор Інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Брайловський.

«Я вважаю справедливим на сьогодні курс 12. За великим рахунком, він має бути 10-10,50 (гривень за долар. - Ред.)», - зазначив фінансист.

Брайловський нагадав, що вимога «відпустити» гривню була однією з умов Міжнародного валютного фонду для України.

«Хто платить - той замовляє музику. Але вони повинні були сісти і домовлятися, тому що відповідальність (за курс. - Ред.) несе як НБУ, так і фінансово-економічний блок уряду», - акцентував він.

При цьому експерт вважає небезпечною бездіяльність керівництва країни.

«Вони кажуть - ми створимо коаліційний уряд 1 грудня. А чому не зараз? Чого ми чекаємо? Курсу в 18-20? Так уже економіка не може себе поводити правильно», - пояснив він.

При цьому Брайловський зазначив, що нестабільність національної валюти призводить до зростання соціального невдоволення.

«Соціальне невдоволення зростає ще більше. І страждають від цього пересічні громадяни. Адже це питання добробуту громадян, які мають свої домогосподарства, які працюють у бізнесі», - сказав експерт.

Нагадаємо, 11 листопада Національний банк України знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - до 15,77 грн за долар.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61