В Україні необхідно зняти адміністративні обмеження на фінансові операції, щоб повернути довіру громадян до банківської системи. Про це в ході круглого столу на тему «Ситуація на валютному ринку після скасування НБУ фіксованого курсу» заявив голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«Щоб повернути довіру українців до банків, треба зняти велику кількість адміністративних обмежень, які доводять до абсурду саме поняття депозиту. Зараз, якщо людина хоче покласти свої заощадження на депозит, то потім матиме проблеми з його зняттям», - пояснив Гулей.

За його словами, нинішні проблеми зі зняттям депозиту і так свідчать про проблеми в банках.

«Крім того, понад 70% інфляції спочатку року, а рівень інфляції близько 19%. Це непропорційні цифри. Це свідчить тільки про одне: українці обмежують споживання і купують долари. Таким чином, вони стримують інфляцію. Але як поводить себе уряд? У нас немає переліку критичного імпорту, тому будь-який підприємець, який хоче купити зубну пасту, впливає на курс валют. А в результаті страждає кожен із нас. Якщо у нас війна, то повинні бути критерії критичного імпорту», - зазначив він.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18