Відсутність курсового якоря руйнує банківську систему. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу «Ситуація на валютному ринку після скасування фіксованого курсу» висловив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Найстрашніші процеси - коли система самовідтворюється. Зворотні зв'язки вже запускаються відсутністю прив'язки, базового якоря, яким служив курс. Його відпускання призвело до того, що оскільки курс «летить», то навіть ті, хто раніше думав, що він зупиниться, починають панічно шукати можливість вилучення ліквідності банків і купівлі тієї ж відсутньої валюти. Це провокує девальвацію і ще більше руйнує банківську систему, бо це повсюдне вилучення вкладів. Це й називається монетарною пасткою», - пояснив Яременко.

При цьому він акцентував, що змінюється сама банківська система, перестаючи виконувати свої функції.

«Відбуваються якісні зміни самої банківської системи. Вона стала не другим поверхом (після Центробанку), а відключилася від населення, і зараз комерційні банки та Центральний банк становлять єдине ціле. Банки вже не цікавляться «низом», а звертаються до «верху», за рефінансуванням, намагаючись утримати свою ліквідність за рахунок рефінансування від «першого поверху». Вони відійшли від кредитування економіки, тим самим погіршуючи свої активи. Тому що економіка є підставою отримання доходів для банківської системи», - підсумував експерт.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79