Політика Національного банку призвела до втрати довіри громадян до гривні і банків. Про це в ході круглого столу на тему «Ситуація на валютному ринку після скасування НБУ фіксованого курсу» заявив Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Непослідовність політики НБУ реально призводить до фактичної втрати довіри українців не тільки до національної валюти, але й до банківської системи в цілому. Та політика НБУ, яка ведеться сьогодні, неперспективна, нестабільна і має корупційну складову. В умовах масового відтоку депозитів банківська система ще стоїть, не обвалилася - це великий плюс. Але це важливо не втратити», - сказав Жаліло.

На його думку, цьому можуть сприяти реформи.

«Потрібно внести зміни в банківську систему України зі збільшенням частки спеціалізованих кредитно-фінансових установ, які забезпечать «каналізацію» коштів, що знаходяться в обігу або будуть в обігу в результаті емісії. Емісія у нас відбувається за рахунок купівлі НБУ цінних паперів уряду», - пояснив він.

«Сьогодні кредитування потребує той же аграрний сектор. Урожай цього року врятував агросектор. Але вже зараз потрібно створювати передумови для гарного врожаю наступного року», - каже Жаліло.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28