Монетарна та курсова політика Національного банку не дозволяє стабілізувати курс гривні. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу «Ситуація на валютному ринку після скасування фіксованого курсу» висловив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Ідея плаваючого курсу теоретично неспроможна для перехідної економіки в цілому, а тим паче для економіки в кризовому стані, який почався у нас і з політичних, і з економічних причин із зими нинішнього року. І в рамках проголошеної політики Національного банку - плаваючого курсу та інфляційного таргетування - нічого зробити не можна», - зазначив Яременко.

За словами експерта, на валютному ринку України немає гравців, крім НБУ.

«Ринку як такого у нас немає. Тому що він організований в умовах роботи декрету, який говорить про те, що на ринку можуть бути присутніми тільки ті, хто зобов'язаний продати валюту, і хто може купити за наявного законодавства на імпортні товари якусь валюту. Тому що ринок передбачає вільне перетікання капіталу. Капітали на українському ринку присутні лише у вигляді гарячих грошей, які надходили сюди з-за кордону у вигляді позик, і грошей, обкладених відсотковими ставками, які платила наша банківська система. Подальше підвищення ставки на тлі зменшення надходження валюти, і те, що ми бачимо сьогодні - розвалу фінансової системи та зростання курсу, капітал спрямовується назад. І коли капітал пішов, інших гравців, крім Національного банку, на ринку не було і не повинно існувати за нинішнім законодавством», - пояснив Яременко.

При цьому він акцентував, що навіть зміна законодавства в поточних умовах нічого не дасть.

«Якщо ми змінимо законодавство, то це нічого не змінить, тому що за 23 роки ми не створили структури, які зазвичай характеризують ринок - гра великих інвестиційних фондів, фондового ринку, страхових і так далі. І в рамках цієї позиції заявляти про те, що у нас є ринок і відпускати його у вільне плавання – це просто авантюра», - сказав Яременко.

 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25