Катастрофічного подорожчання хліба протягом 2014 року можна було б уникнути, якщо б не вбивчі рішення Аграрного фонду, «тінізація» ринку виробництва хліба та недобросовісна конкуренція. Інші фактори, такі як неоголошена війна, зростання цін на газ і паливо, падіння курсу гривні не могли призвести до цінового стрибка в 30% на стратегічний продукт харчування. Такий висновок міститься в дослідженні, проведеному фахівцями громадської організації «Публічний аудит», пише «Газета.uа».

Детальний аналіз ціноутворення на основний продукт споживчого кошика пересічного українця показав, що вирішальними факторами, які призвели до подорожчання хліба, стали кілька урядових рішень, прийняття яких було продиктовано необхідністю швидко наповнити держбюджет. Зокрема, підняття Аграрним фондом відпускних цін на борошно (основної ціноутворювальної складової собівартості хліба) для хлібопекарських підприємств: в липні - на 7% і у вересні - на 22,7%, прирівняло їх до середньоринкових при не найвищій якості. І це при тому, що наша держава, як один з найбільших виробників зерна у світі, має в інтервенційному фонді запаси зерна, які дозволяють борошномельним підприємствам переробляти його ще протягом двох років, а основне завдання Аграрного фонду - стояти на сторожі продовольчої безпеки та утримувати ціну на хліб. Таким чином, чиновники «вдало» затикали дірки в державному бюджеті за рахунок пересічних українців.

Другим важливим фактором, який впливає на катастрофічне зростання ціни на хліб, стали непідконтрольні обсяги виробництва хлібопродуктів. Результати дослідження громадської організацій показали, що 66% хліба і хлібобулочних виробів в Україні (3034 тис. тонн продукції) виготовляється «в тіні». Крім того, порівняння фінансової звітності за 2013 рік двох пекарів Київщини ТМ «Київхліб» і ТМ «Кулиничі» виявило, що, маючи лише п'ятикратну перевагу в обсязі ринку та реалізації хліба, державне підприємство сплачує в 20 разів більше податків, в 108 разів більше коштів на оплату праці та у 199 разів більше соціальних виплат. Загальні втрати держбюджету від наявності тіньового ринку хлібобулочних виробів та недобросовісної конкуренції виробників складають мінімум 2,4 млрд грн на рік.

Серед ключових рекомендацій, які пропонує «Публічний аудит» для вирішення гострої соціальної проблеми, слід відзначити: проведення перевірки всіх гравців ринку, ослаблення ручного контролю за ціноутворенням і відновлення постачань від АФ борошна для випікання основних видів хліба за торішніми цінами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

75
Теги