Працюючі відділення «Ощадбанку» на непідконтрольних владі територіях в Донецькій і Луганській областях символізують присутність там держави. Про це в коментарі Forum'у заявив економіст Олександр Охріменко.

«Як я розумію, на підконтрольних територіях, в зоні проведення АТО працює тільки «Ощадбанк». За неофіційною інформацією, проводяться розрахункові операції, і частіше всього - це переказ грошей. Більш того, говорили, що навіть депозити працюють», - зазначив він.

За словами експерта, складно сказати, скільки грошей там може обертатися. «Якась частина готівки є, але, напевно, не в достатній кількості. Люди здають готівку при безготівковому платежі через банк. Потім її можна видати іншому клієнту. Крім того, там були якісь залишки готівки», - припустив Охріменко.

Що ж стосується ідентифікації клієнтів, зокрема, того, чи не є вони бойовиками, то експерт зазначив, що це зробити неможливо. «Ніяк не визначиш, клієнт - це бойовик чи звичайна людина. Немає таких механізмів», - повідомив він.

Також він припустив, що відділення «Ощадбанку» працюють, оскільки «є домовленість, що хай вони працюють, щоб була присутність України на цих територіях».

Нагадаємо, згідно з заявою банку, деякі ЗМІ поширили інформацію з посиланням на очевидців про здійснення фінансових операцій за участю членів незаконних збройних формувань в одному з відділень банку в місті Донецьк. «Ощадбанк» запевняє, що жодної співпраці з НЗФ з будь-якого приводу філією Донецького обласного управління «Ощадбанк» не було і ніколи не буде.

«На території, які не контролюються українськими властями, готівка завозиться. Є частина відділень, які працюють у режимі скороченого переліку операцій. Їх робота обґрунтована необхідністю виконання певних соціальних функцій, покладених українською державою», - сказано в повідомленні.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41