Девальвація гривні продовжиться. Таку думку висловив Forum'у економіст Владислав Старинець.

«Нас чекає продовження девальвації. Нехай не в таких великих обсягах. Але поки немає ніяких підстав, щоб курс рухався назад», - зазначив він.

Економіст нагадав, що Національний банк, виходячи на валютні аукціони, намагається знайти рівноважний курс.

«Вони збираються знайти середину між попитом і пропозицією, який є на сьогоднішній момент (на валютному ринку - Ред.). Але на сьогодні вже накопичився мінімум місячний попит, який зараз буде сприяти девальвації», - пояснив Старинець.

Економіст наголосив, що тільки зараз глава НБУ Валерія Гонтарева має намір запроваджувати заходи для стабілізації курсу національної валюти, які експерти рекомендували вводити вже давно.

«Гонтарева заявила, що вона збирається запроваджувати ті заходи, про які ми говорили вже давним-давно - мораторій на дострокове зняття депозитів, обмеження використання готівки, як в Європі - до тисячі євро. Це в деякій мірі буде стабілізувати ситуацію, девальвації у великих обсягах вже не буде, але в межах 10% - ще цілком реально», - резюмував Старинець.

Нагадаємо, Національний банк України з 14:00 10 листопада знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - до 14,80 грн за долар.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом