Механізм «рівноважного курсу гривні» не матиме належного ефекту за нинішніх економічних умов. Про це заявив екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, повідомляє його прес-служба.

«Є кілька чинників, які вплинули на курс валют: емісія гривні, спричинена незбалансованої бюджетної політикою, напружена ситуація на Сході, вимоги МВФ і спекуляції на валютному ринку, надавати ефективну протидію яким Нацбанк або не вміє, або не хоче. Зокрема, проведена за 9 місяців Нацбанком емісія гривні в розмірі 112 млрд гривень утворила надлишок національної валюти на ринку. І очевидно, що сам лише механізм «рівноважного курсу» не зможе впоратися з такою кількістю грошової маси, незабезпеченою адекватною товарною пропозицією, отже, і не зможе утримати гривню від падіння», - сказав Арбузов.

За його словами, за таких умов регуляторної політики, у найближчі кілька місяців варто очікувати продовження коливання курсу валют.

«Доти, поки населення і бізнес відчуватимуть ажіотаж на ринку, а Нацбанк не зможе задовольнити їхні потреби, такі валюти, як долар і євро тільки дорожчатимуть проти гривні. Причому варто очікувати не тільки значні коливання офіційного курсу валют, але й значну різницю між банківським курсом і курсом на тіньовому ринку», - зазначив експерт.

На його думку, ситуацію на валютному ринку можливо стабілізувати тільки комплексом системних регулятивних дій.

«У сформованій ситуації, потрібно застосувати комплекс інструментів для стабілізації ринку. Зокрема, одним із методів регулювання грошової маси є операції з ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Цей метод неодноразово застосовувався в багатьох країнах, у тому числі і в Україні, у період впровадження гривні. Тоді саме завдяки грамотним операціям з ОВДП вдалося замінити одну валюту на іншу. На сьогодні практика використання державних облігацій як регулятора грошової маси активно використовується в США і ЄС. Ця практика застосовується і в нинішніх умовах валютного ринку України, оскільки ОВДП здатні вилучити надлишок гривні з грошового ринку. Варто також задуматися про більш активному, оперативному і головне, розумному застосуванні методів відсоткової політики», - сказав Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

91