У п'ятницю гривня перейшла рубіж, який вважався психологічним, - 15,0 грн/$. Щойно Нацбанк встановив за підсумком свого аукціону середньозважений курс на рівні 14,52 грн (а курс відсікання та офіційний - на 14,47 грн/$), вартість долара на міжбанку злетіла на дозволені Нацбанком зверху 5% - до 15,20 грн/$. За цією ж ціною долар продавали і в обмінниках, пишуть «Вести».

«У п'ятницю купив $100 по 15,20 грн/$ у банку - майже дві години стояв у черзі, а в суботу вже у своєму спальнику, на Позняках, $150 – по 15,25 грн/$. Збираю $1 тис. на поїздку вже тиждень і нарешті помітив якийсь зсув - готівковий долар дійсно почали продавати, хоч і невеликими порціями та в чергах. Але дорого», - розповів киянин Юрій.

На чорному ринку долар у п'ятницю-суботу продавали по 15,20-15,30 грн/$, а на міжбанку (тіньовому) встановлювалися нові рекорди - 15,50 грн/$.

«Але таких дорогих угод було зовсім небагато, а їх обсяги були незначними», - запевнив голова правління VAB Банку Денис Мальцев. По-перше, експортери так і не почали реально заводити валютну виручку і продавати її на міжбанку. По-друге, далеко не всім долар, який подорожчав, виявився по кишені.

«Багато імпортерів відмовлялися від купівлі валюти в п'ятницю, оскільки не могли дозволити собі такі дорогі купівлі долара», - сказав радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

Видання зазначає, що цей понеділок і вівторок стануть вирішальними днями для гривні. Щоб її курс перестав падати, потрібно, щоб Нацбанк пригальмував стрибки середньозваженого курсу за підсумком своїх аукціонів - не давав їм відходити далеко від позначки 14,50 грн/$. Нагадаємо, що Нацбанк не рекомендував (читай - наказав) фінансистам додавати до нього більше 5% під час продажу клієнтам (людям і компаніям). А це означає, що в обмінниках і на міжбанку котирування будуть на рівні 15,2 грн/$.

Дуже важливий момент стабілізації: щоб експортери перестали чекати зростання котирувань до 16 грн/$ і зрозуміли, що тепер наш валютний ринок працюватиме в районі нової психологічної позначки - 15 грн/$. «Вони чекають курсового піку. Коли побачать, що курс тримається, то почнуть заводити виручку в країну, і курс опуститься», - уточнив заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.

Поки цього не станеться, за оцінкою співвласника банку «Національний кредит» Андрія Оністрата, курс долара щотижня може зростати на 50-60 копійок. У той же час фінансисти розраховують на те, що Нацбанк буде тримати курс в районі 15 грн/$, у такому разі в обмінниках курс буде не вище 15,2 грн/$. Такий варіант сьогодні вважають компромісним.

До речі, голова Нацбанку Валерія Гонтарева у вихідні повідомила, що її відомство готує й додаткові заходи для стабілізації гривні. Які саме - не уточнила. Але пообіцяла повідомити під час наради з керівниками найбільших банків, яку, за чутками, намічено на сьогодні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55