Відмова від діалогу між конфліктуючими сторонами може призвести до консервації конфлікту на Донбасі. Про це заявив постійний представник Російської Федерації при ОБСЄ Андрій Келін на засіданні постійної ради ОБСЄ щодо питання про ситуацію в Україні та невиконання українською владою Мінських домовленостей, повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства.

«Пам'ятається, раніше представники центральної влади посилалися на відсутність «протилежної сторони» для взаємошанобливого і рівноправного діалогу. Цим пояснювався і нульовий результат весняних круглих столів. Громадських та політичних лідерів і активістів Донбасу офіційний Київ затаврував «терористами», з якими нібито діалог неможливий. Тепер партнери по переговорах є. Підбиваючи підсумок, закликав би колег не намагатися зводити всю ситуацію з виконанням Мінських домовленостей виключно до проведення виборів на Донбасі за українським законодавством або контролю на українському кордоні. Пріоритет повинен бути відданий забезпеченню сталого режиму припинення вогню, недопущення подальших жертв і руйнувань. Для цього потрібен прямий і взаємошанобливий діалог між усіма залученими в конфлікт сторонами. Відмова від діалогу може призвести до консервації конфлікту», - сказав Келін.

Він підкреслив, що Мінські домовленості залишаються ключовою умовою мирного розв’язання внутрішньоукраїнської кризи.

«На сьогодні констатуємо, що реалізація Мінських домовленостей від 5 і 19 вересня йде незадовільно. Припинення вогню повною мірою не виконується», - заявив він.

Келін зазначив, що лінія поділу сторін досі не узгоджена. Домовленості про відведення важких озброєнь і техніки не виконуються. Затягується процес звільнення всіх заручників і осіб, які незаконно утримуються.

«Не заперечуємо, що за ситуацію, яка склалася, відповідальність несуть обидві сторони конфлікту. Але хотіли б особливо звернути увагу колег, які настільки різко критикують ополченців, на те, що низка положень Мінського протоколу не виконується київськими керівниками», - додав постпред.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін виключає стабілізацію ситуації в Україні в разі заморожування конфлікту на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом