Центральна виборча комісія очікує результати перевірки протоколів про підсумки голосування в ОВК № 30 (Дніпропетровська область) та № 50 (Донецька область). Про це сьогодні, 7 листопада, журналістам під час брифінгу повідомив голова ЦВК Михайло Охендовський.

Він нагадав, що ЦВК прийняла рішення про зобов'язання окружних виборчих комісій цих округів провести повторний підрахунок голосів виборців. Зокрема, на п'яти дільницях округу № 30 та на шістнадцяти дільницях округу № 50. «Це ті дільниці, за якими у ЦВК, з одного боку, були представлені протоколи окружних виборчих комісій та ДВК, на підставі яких складалися протоколи окружних комісій. З іншого боку - кандидатами в народні депутати України були подані протоколи ДВК із зовсім іншими цифрами, які можуть свідчити про перемогу інших кандидатів. Тобто ставиться під сумнів достовірність встановлення підсумків голосування ОВК в цих округах. Безумовно, ЦВК одночасно звернулася до ГПУ та МВС з приводу перевірки поданих документів, встановлення їх достовірності або спростування наявності ознак підробки відповідних виборчих документів. Ми очікуємо, що така перевірка буде проведена найближчим часом... З тим щоб не ставити під загрозу можливість своєчасного встановлення результатів виборів. Разом із тим хочу наголосити, що ми не плануємо встановлювати результати виборів на підставі недостовірних протоколів. Це абсолютно виключено», - підкреслив він, повідомляє «УНІАН».

Охендовський також зазначив, що рішення Київського апеляційного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України, які набули чинності, є остаточними і не підлягають оскарженню. Постанови ЦВК у частині зобов'язання відповідних окружних комісій провести повторний підрахунок голосів були скасовані і залишилися чинними лише в частині спрямування матеріалів у відповідні правоохоронні органи.

«Отже, на цей момент підстав для проведення повторного підрахунку голосів виборців на окремих виборчих дільницях цих округів немає. Разом із тим ЦВК виходить з того, що вона має право встановлювати тільки достовірні результати виборів народних депутатів України в кожному окремому одномандатному виборчому окрузі незалежно від прізвища кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів виборців, і саме цей кандидат має стати народним депутатом України. Ми неодноразово заявляли, що кожен голос виборця, який законно відданий на цих виборах, повинен бути врахований саме так, як цього побажав виборець, заповнюючи відповідний бюлетень. Безумовно, ЦВК вживатиме всіх наявних в її розпорядженні заходів, для того щоб встановити саме достовірні результати вибори народних депутатів України за кожним ОВО», - додав Охендовський.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори.

Явка виборців у всіх 198 округах становила 52,42%.

Станом на ранок 7 листопада в Центральну виборчу комісію надійшли дані 99,97% електронних протоколів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом