Український уряд неефективно витрачає міжнародні засоби. Таку думку висловив ForUm'у голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи можливість отримання Україною третього траншу від Міжнародного валютного фонду.

«Міжнародний фонд аналізує, як використовується попередній транш, а також кошти інших джерел, і бачить, що український уряд використовує зовнішні валютні кредити, м'яко кажучи, неефективно», - зазначив економіст.

«Незважаючи на те, що за 7 місяців було надано близько 7 мільярдів доларів, жодне економічне питання в Україні завдяки цим ресурсам не було вирішене. Не було продемонстровано ніяких позитивних зрушень по жодному економічному напряму. Аналітики МВФ задають собі питання - куди і для чого вони надають Україні гроші, як вони використовуються і де вони? З цієї причини і було відстрочено надання траншу в кінці літа - початку осені. З цієї ж причини зараз Фонд буде виставляти ще більш конкретні і жорсткі умови української влади щодо того, як використовувати кредити МВФ», - пояснив Новак.

При цьому головними сигналами надання Україні третього траншу для Фонду економіст назвав стабілізацію курсу гривні і бюджетні рішення.

«У першу чергу потрібно стабілізувати курс гривні. Друге - навести порядок у бюджетній системі. Зокрема - що зробити з тими величезними бюджетними «паразитами», які паразитують на державному бюджеті. Це «Нафтогаз», інші монополії, і Пенсійний фонд України. Є рішення, які потрібно приймати оперативно, зокрема, по «Нафтогазу». Більш довготривалі, системні - впровадження справжньої пенсійної реформи, перехід на накопичувальну систему поряд з солідарною», - уточнив експерт.

Нагадаємо, офіційний представник Фонду Джеррі Райс 30 жовтня 2014 повідомив, що рішення Міжнародного валютного фонду про надання Україні чергового траншу в рамках програми stand-by можуть прийняти в 2015 році.

Як раніше повідомляв ForUm, 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі $1,39 мільярда.

29 серпня Рада директорів Фонду ухвалила рішення про виділення другого траншу в обсязі 1,39 млрд доларів. Крім того, МВФ задовольнив прохання Києва і об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх Україною в поточному році.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81