Національний банк України після виборів показав реальний обмінний курс. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Зниження офіційного курсу гривні, в першу чергу, пов'язане з тим, що вибори пройшли, більше не потрібно створювати ілюзорну реальність. Центробанк показав реальний курс національної валюти. В Україні є всі передумови для девальвації гривні, хоча вже не такими темпами, як раніше», - говорить Старинець.

За словами економіста, основні макроекономічні показники свідчать про те, що найближчим часом гривня девальвує ще більше.

«Поки в країні вперше зафіксований відтік прямих іноземних інвестицій - понад 300 млн дол. Цього в Україні ще не було ніколи. Велика проблема з дефіцитом платіжного балансу, який склав близько 5 млрд дол. А зараз з'явилися несподівані платежі за газ - близько 3 млрд дол», - нагадав він.

Нагадаємо, Національний банк України в четвер, 6 листопада, з 14:00 послабив офіційний курс гривні майже на 46% - до 13,955672 грн/$, оновивши історичний мінімум.

Екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов в статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбс», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-голова НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, слід зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши передусім населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти. Який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26