До держбюджету 2015 потрібно буде закладати тимчасовий курс, оскільки спрогнозувати його сьогодні неможливо. Таку думку висловив Forum'у народний депутат Верховної Ради України V і VI скликань, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін, коментуючи стан національної валюти.

«Давайте спочатку розглянемо причини. Перша причина (падіння курсу гривні. - Ред.) - вибори закінчилися, закінчився спокій. Друга - накопичився величезний попит на валюту. Третя - до чергового траншу МВФ, до січня, ще далеко. Четвертий чинник - війна. Зовнішньоекономічні надходження падають. Психологічні настрої, очікування негативні», - зазначив він.

Аржевітін вважає, що Національний банк сьогодні намагається знайти середньозважений, збалансований курс, методологію. «Тому кілька днів вводяться новації НБУ, проводяться спеціалізовані аукціони. Сподіваюся, спробують відсікти спекулянтів. Це маяк, який повинен допомогти. Як довго триватиме цей експеримент, які чинники переважать - покаже тільки час», - роз'яснив він.

Крім того, банкір вважає, що немає нічого дивного у реакції ринку, в тому числі чорного, а також населення на дії НБУ. «У нас великий відкладений попит, а також - негативні очікування від завтрашнього дня. Знову ж таки, у нас натура така: купив, відклав, нехай лежить, а там розберемося. Люди не відчувають гарантій і керуються принципом «про всяк випадок», - роз'яснив він, і додав, що панічні настрої підігрівають також різного роду заяви, в тому числі високих чиновників.

Що ж стосується того, який курс можна буде закласти в держбюджет, то Аржевітін сказав, що це може бути якийсь тимчасовий показник.

«Все залежатиме від позиції МВФ. Зробити це своїми силами, закріпити курс, сподіваючись на економічний підйом немає можливості. У бюджет потрібно закладати якісь перехідні, я б навіть сказав, квартальні величини курсу. Ніхто не може його прогнозувати й утримати», - підсумував Аржевітін.

Нагадаємо, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов у статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбсі», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-глава НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, потрібно зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши, насамперед, населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти, який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52