Подальший курс гривні спрогнозувати неможливо. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова підкомітету з питань бюджетної політики Комітету Верховної Ради України з питань бюджету народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Чорноволенко.

«Очевидно, що гривня буде падати щодо долара. З якою швидкістю відбуватиметься падіння і коли воно зупиниться - дуже складно сказати. Це залежить не тільки від наявності валютних інтервенцій та їхніх обсягів, а й від того, якою буде ситуація в цілому. Як буде - простіше у циганки запитати. Можна тільки сценарії та фактори обговорювати. Простого рішення немає», - зазначив він.

Чорноволенко додав, що політичні чинники також мають серйозний вплив на курс. «Подивимося, коли буде створена парламентська коаліція, що буде прописано в угоді, який уряд буде сформовано і багато іншого. І тут головне не те, як скоро це вирішиться, а наскільки надійно і надовго», - пояснив він.

«Курс також залежить від того, наскільки холодною буде зима, і скільки валюти доведеться витрачати на закупівлю російського газу, а також від подій на сході України. Адже в умовах війни відпускати валюту дещо небезпечно. Але з іншого боку, на підтримку нацвалюти йде дуже багато золотовалютних запасів, які швидко закінчуються. До того ж ми беремо кошти в борг. Тобто зростають боргові зобов'язання, які тягнуть і економіку, і всю фінансову систему вниз», - пояснив член бюджетного комітету.

Також парламентарій додав, що на гривню впливає світова економіка, зокрема, ціни на нафту. «Якщо вони падатимуть і надалі, то це позитив для гривні, а якщо почнуть зростати - це дуже негативно позначиться на нацвалюті», - додав він.

Крім того, Чорноволенко зазначив, «що підтримуючи раніше гривню на рівні 12,95 - добре підготували спекулянтів, як у самій банківській системі, так і навколо неї».

«Створена спеціальна мафія, яка також чинитиме опір, вимагатиме повернення до старої системи для продовження маніпуляцій», - підсумував нардеп.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26