Оплата газу із золотовалютних резервів призведе до втрати стійкості країни. Таку думку висловив ForUm'у екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, коментуючи заяву голови Національного банку України Валерії Гонтаревої про те, що НБУ домовився з Міжнародним валютним фондом про можливість здійснювати платежі за газ безпосередньо з українських золотовалютних резервів.

«Якщо в Україні зростають дефіцити і покриваються за рахунок золотовалютних резервів, значить, країна втрачає стійкість в середньостроковій перспективі», - пояснив Лановий.

При цьому екс-міністр висловив думку, що зазначена домовленість між МВФ і НБУ передбачає умови, про які не говорять громадськості.

«Швидше за все, договір про інше, і чомусь уряд не говорить про це. Договір полягає в тому, що ми погашаємо борг з резервів, а нам видадуть довгостроковий кредит, крім тих планових траншів, які були встановлені навесні. Цей варіант хоч можна пояснити. А просто так взяти гроші і зменшити всю грошову базу в країні - це непродумано», - вважає Лановий.

Також він нагадав, що Україна була змушена погодитися на проведення оплат «Газпрому».

«Ми ж не погоджувалися на цей варіант погашення боргу і передоплати, всіх цих великих сум. Європа нас «притиснула» і примусила до цього. Нагадаю, Меркель, зокрема, сказала, що вони не будуть забезпечувати реверс Україні, поки вона не домовиться з «Газпромом». Це прямий тиск», - підсумував екс-міністр.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом