Курсова політика НБУ вигідна олігархату. Таку думку кореспондентові Forum'у висловив народний депутат України Олесь Доній.

«Ніхто не може сьогодні сказати, що буде з гривнею. Йдуть штучні ігри, в яких беруть участь керівник НБУ, Порошенко і кілька наближених банків. Від того, що курс гривні відпустили, виграє кілька осіб. Курс не ринковий. Він штучний», - заявив він.

Зокрема, політик зазначив, що вільний курс на руку уряду, який зможе поповнювати бюджет за рахунок надходжень від експортерів. «Надходження збільшаться за рахунок продажу валютної виручки. А витрати бюджету (оскільки заморожені зарплати та пенсії) залишаться колишніми», - пояснив він.

Також Доній упевнений, що вільний курс також на руку великим експортерам. «Це олігархічні структури, які займаються реалізацією своєї продукції не в Україні, а за кордоном. У них виручка у валюті. Відповідно, продаж в Україні за завищеним курсом - додатковий дохід», - додав нардеп.

«Також виграють наближені комерційні банки. Вони отримують конфіденційну інформацію, на якій можуть робити ґешефти, тобто спекулятивні операції», - зазначив Доній.

Він додав, що програють від подібних рішень НБУ прості люди.

«Завдяки пропозиції прем'єр-міністра Яценюка заморожені зарплати та пенсії. Це було підлістю з боку уряду щодо населення. І тепер, якщо гривня продовжить дешевшати - рівень матеріального забезпечення населення й надалі буде погіршуватися, а олігархату поліпшуватися», - підсумував парламентарій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117