У Гонконгу в четвер рано вранці почалися нові сутички між протестувальниками та поліцією. Зіткнення відбуваються в районі Монгкок, одному з трьох, що залишилися в руках мітингувальників.

Десятки поліцейських, озброєних палицями і щитами, увірвалися в райони, де були зібрані сотні протестувальників і бійки спалахнули після 2-ї ранку за місцевим часом в піщаній зоні, яка стала гарячою точкою для вуличних бійок.

Протестувальники, найбільш радикальний актив яких складають студенти, вимагають, щоб Комуністична партія Китаю дала можливість провести в 2017 році вільні демократичні вибори місцевої адміністрації. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, що виступили за вільні вибори, але Пекін проігнорував його результати, повідомляє Reuters.

Продемократичні активісти мають намір в неділю провести марш. Вони хочуть пройти від фінансового центру міста до будівлі, де розташовується представництво центрального уряду.

На своєму піку протести збирали понад 100 тисяч осіб. Зараз вони зосереджені у двох основних районах - в районі Адміралтейства поряд з урядовими будівлями і на іншому боці порту - в Монгкоку. Жменька протестувальників залишається в людному торговому районі Козуей-Бей.

Як раніше повідомляв ForUm, приводом для масових протестів стала відмова китайської влади від проведення в 2017 році вільних демократичних виборів глави адміністрації Гонконгу. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, що виступили за вільні вибори, але Пекін результати голосування проігнорував.

У ніч на 28 вересня лідер опозиційного руху Occupy Central - професор права університету Бенні Тай оголосив про початок акції непокори. Протестувальникам вдалося вивести на вулиці десятки тисяч людей, значну частину їх складають студенти.

11 жовтня Китай відмовився змінювати модель управління Гонконгом, заявив прем'єр Державної ради КНР Лі Кецян. Незабаром в Гонконгу з'явився свій «антимайдан»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36