Валютні аукціони не вирішать проблему браку валюти. Таку думку висловив Forum'у екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко, коментуючи заяву глави НБУ Валерії Гонтаревої про намір Нацбанку виходити на валютні аукціони щодня.

«Нічим брак валюти не врівноважується, крім як самою валютою. Як би не «крутили», ми повинні визнати, що валюти немає. І виходячи з цього щось робити. Якщо (в НБУ - Ред.) «закривають очі» і кажуть, що валюта є, але ми будемо продавати за іншим механізмом, то механізмом цей процес браку не усунути. Це може як сприяти зменшенню спекулятивної складової. Але валюти як такої немає», - зазначив Яременко.

За словами експерта, валюти на сьогодні не вистачає не тільки для спекуляцій, але й для імпорту найбільш критичної продукції.

Яременко також підкреслив, що курсовий перекіс призводить до відтоку коштів.

«Такий перекіс у курсі сам провокує відтік коштів з усіх струмочків - торговельних, валютних. Всі види як фінансових, так і торговельних операцій, які закінчувалися плюсами, тепер перетворилися на мінус», - сказав Яременко.

Нагадаємо, глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що НБУ має намір щодня виходити на валютні аукціони для пошуку врівноваженого курсу.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом