Скільки електроприладів є у вашому будинку? П'ять? Десять? П'ятнадцять? А скільки було куплено в очікуванні «безопалювального» сезону? Адже багато хто дослухався до рекомендацій, що роздаються столичним градоначальником, так й запасся бойлерами, обігрівачами, електрочайниками та іншими девайсами. Логічне, начебто, рішення.

Але є одна проблема. Ім'я їй – «старі електричні мережі». Експерти звертали на це увагу ще на самому початку ажіотажного попиту на різноманітні нагрівальні прилади. Щоправда, тоді потреби увімкнути весь арсенал в розетку не було, отже, й електромережі були у відносному порядку. А що ж відбувається нині і що може статися, коли вдарять справжні морози? У цьому розбирався ForUm.

Гори-гори ясно?..

У Києві першими на проблему «втомлених» електромереж звернули увагу пожежники. «З настанням осінньо-зимового періоду столичні рятувальники фіксують збільшення пожеж у житлових районах міста через перевантаження електромережі та недотримання елементарних правил безпеки під час експлуатації електричних приладів. Оскільки ще не у всіх житлових будинках увімкнули опалення, а температура повітря стрімко падає, громадяни масово підключають обігрівальні прилади, щоб зігріти свої будинки. Однак через одночасне увімкнення електричних установок перевантажується електромережа, що є причиною короткого замикання електропроводів і подальшого займання» - таке повідомлення було опубліковане Головним управлінням столичного ДержНС.

При цьому фахівці констатують, що найчастіше горять електрощитові, трансформаторні підстанції, електрощитки у під'їздах. Втім, через перевантаження пожежа може початися і безпосередньо в квартирі або приватному будинку.

Як пояснив у коментарі ForUm'y спеціаліст київського главку ДержНС Олег Шакуло, займання може виникнути через багато чинників. Це і недоліки конструкції, простіше кажучи, низька якість приладів та порушення правил технічної експлуатації, і ігнорування елементарних норм пожежної безпеки. Але, як свідчить статистика, найчастіше пожежі провокують короткі замикання електромережі. Для порівняння: у середньому в Києві одна пожежа трапляється через порушення правил експлуатації електроустановок, дев'ять – через ігнорування норм пожежної безпеки під час експлуатації електротехніки та 326 (!) – через коротке замикання.

У зоні найбільшого ризику – старі будинки, незнищенні «хрущовки», «сталінки» і так далі. «Раніше, проектуючи будівлі старого житлового фонду, на кожну квартиру передбачалося по 1,7 кВт дозволеної потужності, цього в той час для споживачів було достатньо. Сьогодні ж потужність тільки одного сучасного приладу обігріву може становити 5-8 кВт. В разі одночасного увімкнення енергоємних електроприладів (електроопалювальне обладнання, бойлери, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) відбувається перевантаження електромережі. Через перевантаження ізоляція втрачає еластичність і швидко руйнується, що призводить до коротких замикань та подальших пожеж», - пояснює Олег Шакуло, додавши, що за сучасними нормами будівництва проектувальники повинні закладати» від 30 до 140 кВт потужності залежно від площі та класу житла.

...чи вимкнення світла?

Між тим пожежні служби, як не крути, займаються лише ліквідацією наслідків зношеності електромереж. Самі ж комунікації вважаються господарством енергетичних компаній. У столиці, приміром, – це «Київенерго». І там також не виключають, що за несприятливого збігу обставин, тобто занадто великого навантаження на електромережі, жителі міста можуть зіткнутися з проблемами.

«Кожна ділянка мережі Києва має своє допустиме навантаження. У разі відсутності або низької генерації електроенергії обмежуються навантаження, наявні системні зв'язки 110-330 кВ і транзитні лінії електропередачі. Величина максимального допустимого навантаження залежить від багатьох чинників: ситуація в об'єднаній енергетичній системі України, відсутність відхилень від нормальної схеми у системоутворювальній мережі, дотримання електричними станціями графіка генерувальної потужності, наявність палива на електричних станціях, дотримання графіка напруги на великих вузлових підстанціях та електричних станціях. Ситуація з пошкодженням системоутворювальних зв'язків і перевантаженням енергетичної системи може призвести як до перевантаження й знеструмлення ділянки мережі, так і до системної аварії з масовим знеструмленням споживачів столиці», – йдеться у відповіді «Київенерго» на офіційний запит ForUm'у.

Про те, що з настанням осені проводка у багатьох багатоповерхівках не витримує напруги, заявив директор СВП «Київські електричні мережі» ПАТ «Київенерго» Олександр Топал. Він же визнав, що «підлатати» систему до зими фактично не встигли.

Якою буде реакція на перевантаження, здогадатися неважко. Фахівці «Київенерго» стверджують, що стан енергосистеми контролюється підприємством «Укренерго», яке в разі виникнення навантажень на енергосистему застосовує графіки аварійних відключень. Інших рецептів на сьогодні, вочевидь, не існує. Щоправда, таку заяву в компанії робили ще до виступу прем'єра Арсенія Яценюка, який попередив, що «якщо будуть допущені віялові відключення енергосистеми – полетять голови».

Ще один цікавий момент – за нормальної обстановки в столиці працює не менше 22 оперативно-виїзних бригад «Київенерго». Залежно від характеру аварії, а також ситуації на дорогах міста кожна бригада протягом 12-годинної зміни відпрацьовує від 8 до 15 дзвінків. І в компанії, звичайно ж, заявляють, що ремонтники повністю готові до позаштатних ситуацій.

Традиційне питання: що робити?

Виходить, що якщо достатньо велика кількість людей увімкне закуплені «на зиму» бойлери, конвектори, мікрохвильовки, мультиварки та електрочайники на додаток до пральних машин, комп'ютерів, телевізорів й іншої побутової техніки, то можливі найрізноманітніші неприємні наслідки: або пожежі, або поломки в мережах, або «віялові» відключення електрики. Ну або і перше, і друге, і третє відразу.

Щоб хоч якось вплинути на ситуацію, рятувальники рекомендують містянам обачливо користуватися електроприладами. «Щоб уникнути короткого замикання електропроводів як у вашому будинку, так і безпосередньо у власному житлі, намагайтеся не вмикати декілька електроприладів одночасно і користуйтеся тільки сертифікованою продукцією. Вибираючи електричні обігрівачі та інші електричні прилади, звертайте увагу на їхню потужність і допустиме струмове навантаження електромережі у вашому домі», – йдеться у зверненні ДержНС. Аналогічні рекомендації роздають і в «Київенерго»: не вмикати в мережу занадто багато приладів, користуватися ними не в «пікові» години і так далі. Щоправда, тоді потрібно ще домовитися про «режим припинення споживання світла» як мінімум з найближчими сусідами, щоб вимушена економія мала хоч якийсь резон.

Логічно припустити, що електромережі у Києві, та й практично в усіх містах України, зносилися не за день і навіть не за рік. Експерти в сфері ЖКГ періодично порушували цю проблему, але донедавна дискусії затихали. Можливо, просто щастило. Зараз же для глобальних реконструкцій і ремонтів немає ні часу, ні бюджетних грошей. Тому, на жаль, залишається просто роздавати поради.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом